fbpx

Περί αστρολογίας

Τροπικό ωροσκόπιο έναντι αστρικού. Ποιο είναι το σωστό;

Τροπικό ωροσκόπιο έναντι αστρικού. Ποιο είναι το σωστό;

Τροπικό ωροσκόπιο έναντι αστρικού. Ποιο είναι το σωστό;

Έχω πει και σε άλλα άρθρα μου, ότι όταν οι πελάτες μου (οι αστρολόγοι) μου ζητούν ερμηνεία σε κάποια αστρολογικά θέματα, τους απαντώ ότι εγώ είμαι προγραμματιστής και αυτοί είναι οι αστρολόγοι.

Η ενασχόλησή μου με τη μελέτη της αστρολογίας και τη δημιουργία των αστρολογικών προγραμμάτων, ξεκινά από το 1987 (28 χρόνια συμπληρωμένα σήμερα που γράφεται το άρθρο).

Όταν έφτιαχνα λοιπόν τα πρώτα προγράμματα, οι αστρολόγοι (και η πρώτη μου δασκάλα η αείμνηστη Μάρω Μπιζάνη) μου έλεγαν ότι η αστρολογία δουλεύει με το τροπικό σύστημα, δηλαδή ότι τα ζώδια δεν έχουν τις θέσεις που κατέχουν οι αντίστοιχοι αστερισμοί στον ουράνιο θόλο, αλλά διαφέρουν κατά σχεδόν ένα ζώδιο (23 μοίρες και άνω, η διαφορά αυτή μεγαλώνει κάθε χρόνο, έστω και ελάχιστα) κι εγώ απλά δούλευα με το σύστημα αυτό, βάζοντας στα προγράμματα τις απαραίτητες τιμές, ώστε να δίνουν θέσεις πλανητών και οικοθεσία ακριβείς με το σύστημα αυτό.

Αργότερα όταν κάποιος πελάτης μου, μου ζήτησε να φτιάξω ινδικό ωροσκόπιο, διαβάζοντας τα απαραίτητα βιβλία, είδα ότι οι Ινδοί χρησιμοποιούν κατά κανόνα το αστρικό σύστημα. Απορούσα λοιπόν πώς δουλεύουν με επιτυχία και μάλιστα την πρόβλεψη. Τέλος πάντων, εκλιπόντος του πελάτη και υποψήφιου αγοραστή του προγράμματος, το πρόγραμμα εγκαταλείφτηκε, αφήνοντάς μου εμπειρία και απορίες.

Επειδή όμως δεν δουλεύω μόνο κατά παραγγελία, αλλά φτιάχνω και οίκοθεν προγράμματα και προσθέτω στα προγράμματά μου τμήματα, όσο διάβαζα και διαβάζω Πτολεμαίο, Ηφαιστίωνα και τους άλλους ελληνιστές αστρολόγους, (πού να σωθούν τα θέματα αυτά) έβλεπα ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις σε κάθε περίπτωση, που με εντυπωσίαζαν. Κι όλα αυτά με το τροπικό. Όταν πελάτης μου, μου ζήτησε να του φτιάξω πρόγραμμα που να αντιστοιχίζει τις θέσεις των πλανητών, των οίκων, των κλήρων κ.λπ. σε ημερομηνίες του έτους, επειδή μελετούσε ειδικά το θέμα αυτό, φτιάχνοντας το πρόγραμμα είδα πράγματι άλλα εντυπωσιακά πράγματα. Π.χ. η θέση του γενέθλιου Πλούτωνα του πατέρα μου, αντιστοιχούσε σε ημερομηνία 28 Ιουνίου ώρα 12 το μεσημέρι. Στις 28 Ιουνίου 1996 στις 12 το μεσημέρι, εγκατέλειψε το μάταιο τούτο κόσμο. Αλλά και του Ανδρέα Παπανδρέου ο Πλούτωνας αντιστοιχούσε στις 25 Ιουνίου (ημερομηνία του θανάτου του).

Θέλω να πω δηλαδή ότι όσο έβρισκα ότι κάθε νέο στοιχείο που πρόσθετα στα προγράμματα, «δούλευε», δεν αναρωτιόμουν για το αστρικό ή το τροπικό. Όπως μας έλεγε ένας καθηγητής μου στον προγραμματισμό, όταν κάποιος σου πει «κοίτα τι ωραίο δείχνει το πρόγραμμα που έφτιαξα! « κι εσύ του απαντήσεις: «Ναι αλλά το δικό μου δουλεύει!» φτάνει.

Ένα άλλο θέμα βέβαια ήταν ότι η διαφορά αστερισμών και ζωδίων, ήταν πάντα και μια αιτία επίκρισης της αστρολογίας, ένα όπλο στη φαρέτρα των πολεμίων της. Εγώ απλά είχα μάθει βλέποντας τους ορατούς πλανήτες και τη Σελήνη να προβάλλονται στους αστερισμούς, απλά να υπολογίζω και τη θέση τους στο τροπικό ζώδιο, π.χ. ότι ο Δίας και η Αφροδίτη που τον πλησιάζει κάθε μέρα, ή και η Σελήνη που πριν μια εβδομάδα σχημάτισαν εκείνο το θαυμάσιο ισόπλευρο τρίγωνο, ναι μεν είναι στον αστερισμό του καρκίνου, αλλά στο τροπικό ζώδιο του Λέοντα.

Μέχρι που μια Αρετή (προφανώς ενάρετη αλλά και πεισματάρα) επέμενε να φτιάξω τα προγράμματα να δίνουν θέσεις και αναλύσεις με το αστρικό.

Άλλαξα λοιπόν τα πρώτα προγράμματα και διαβάζοντας τις αναλύσεις, έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Ειδικά σε ερμηνείες ιδιαίτερων τομέων (καριέρας, κερδών, αισθηματικών) είδα ότι έβγαιναν πράγματα που πριν δεν έβγαιναν, αλλά που ήταν πολύ πιο σωστά.

Βέβαια μου εξέθεσε τον προβληματισμό της ότι ποιος θα δεχθεί ότι δεν είναι π.χ. Λέων αλλά Καρκίνος, ή δεν είναι Κριός αλλά Ιχθύς.

Και υπερακοντίζοντας τις σκέψεις της κατανοώ τους ενδοιασμούς της, στο πώς θα πεισθεί η πελάτισσά της ότι δεν είναι αυτό το ζώδιο αλλά το άλλο. Άντε να πείσεις τώρα τους Σκοπιανούς, που μεγάλωσαν δύο γενιές με την προπαγάνδα ότι είναι Μακεδόνες (εγώ είμαι μακεδόνας βέβαια επειδή είμαι από τα παλιά χωριά της Χαλκιδικής), ότι όταν ο Μεγαλέξανδρος μετά τη μάχη του Γρανικού έστειλε τις ασπίδες στον Παρθενώνα, δεν έγραψε «Филип Александар и Грците освен Lacedaemonians од варварите, од живеат Asiana!» αλλά « Αλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες, πλην Λακεδαιμονίων, από των βαρβάρων, των την Ασίαν κατοικούντων!».

‘Η όταν ο Παρμενίωνας, τη νύχτα πριν από τη μάχη των Γαυγαμήλων, μπήκε βιαστικά στη σκηνή του και του πρότεινε να πέσουν νύχτα πάνω στον περσικό στρατό, ώστε το σκοτάδι να επιτείνει τη σύγχυση του εχθρού και να έχουν βέβαιη τη νίκη, ο Αλέξανδρος του απάντησε: «ου κλέπτω την νίκην!» και όχι «та изпросвам победата!».

Αλλά είπαμε ότι εγώ είμαι προγραμματιστής. Η δουλειά μου τελειώνει στο να φτιάξω τα προγράμματα να δίνουν σωστά στοιχεία. Μέχρις εκεί.

Αυτό που έκανα και συνεχίζω να κάνω, είναι όλα τα προγράμματά μου να δίνουν αναλύσεις, με όποιο σύστημα ζητήσει ο πελάτης. Οι άλλες απαντήσεις ανήκουν στον καθένα. Ο καθηγητής μας ο κ. Κωσταράς τι μας έλεγε; «Τι είναι ο θάνατος; Πέθανε και μάθε:»

Ή ο Ομαρ Καγιάμ, τι έγραφε σε ένα ποίημά του;

Μονάχος μου δε ζήτησα την παρουσία μου στη γη.
Καρτερικά χωρίς θυμό, τη δέχθηκα ωστόσο.
Στο ερώτημα πώς βρέθηκα, να περπατώ πάνω στη γη; απάντηση δε μού δωκαν.
Ούτε κι εγώ θα δώσω.

Εσείς απλά, όταν ζητήσετε κάποια αστρολογική ανάλυση, ζητήστε την και με τα δύο συστήματα. Πού ξέρετε; Μπορεί να δείτε πράγματα, που να είναι πολύ πιο σημαντικά, από το ερώτημα αν είσαστε αυτό ή εκείνο το ζώδιο.